Accessibility Links

Yuni (2021)

Drama 1h 35m

Press here for English

Yuni står ved terskelen til voksenlivet. Hun skal snart avslutte videregående skole, og må derfor ta den viktigste avgjørelsen i sitt liv: skal hun satse alt på høyere utdanning, eller følge tradisjonen og godta en av ekteskapsforespørslene som stadig melder seg? I Yuni løftes gjengivelsen av vanskelige ungdomsår opp som et intimt portrett av kjønnsroller, de ufattelige smale rollene de gir plass for, og dem som våger å være annerledes i Indonesias sterkt konservative og patriarkalske samfunn.

På mange måter er dette en gjenkjennelig fortelling – en ung jente som nekter å akseptere avmakten hun blir konfrontert med, som går imot sosial konvensjon, samtidig som hun forsøker å navigere de typiske prøvelsene tenåringsårene tilbyr – men i Yuni er risikoen høyere enn noensinne. Valgene hun tar, før hun engang har fylt 16, kan definere hele hennes liv. Filmen er et meditativt og følsomt bilde av Yuni sin verden og hennes egen plass i den, og det hele skildres gjennom et direkte og uanstrengt blikk. Noe av det mest forfriskende ved denne filmen er at den ikke utpeker noen skurk. Alle i filmen er, på en eller annen måte, fanget av samfunnet de lever i – og filmen behandler deres ulike feiltrinn med stor empati. Den unnviker samtidig å fremstå som prekende. Med regissør Kamila Andinis fattede bruk av lyd og bilde gis filmen en dyp realisme som iscenesetter en mangfoldig og nyansert dialog rundt Indonesias samfunnsproblemer og nærliggende globale utfordringer.

Kamila Andini (f. 1986) er en prisvinnende indonesisk filmskaper som raskt har etablert seg som en sterk stemme i hjemlandets filmindustri. Yuni er hennes tredje langfilm. Den fikk sin verdenspremiere til strålende kritikker ved Toronto International Film Festival 2021, hvor den vant festivalens Platform Prize.

Director

Kamila Andini

Language

Indonesian

Subtitles

English

Country

Indonesia

Studios

Fourcoulours Films, StarVision Plus, Akanga Film Productions, Manny Films